суботу, 31 серпня 2019 р.

Гданський музей Другої світової війни


1 вересня 2019 року 80-річніця початку Великої трагедії. В цей день у 1939 році почалася найжахливіша війна в історії. Початок був не тільки з провокації під Глівіце. Саме ранком 1 вересня німці атакували польський півострів Вестерплатте, який тоді знаходився біля Вільного міста Гданськ. Не дивно, що саме тут в березні 2017 року відкрили один з найсучасніших музеїв, присвячених Другій світовій війні. В розробці концепції брали участь історики зі світовим ім’ям, спеціалісти з історії цього періоду: Норман Дейвіс та Тімоті Снайдер.


«Гданський музей змінює спосіб розуміння війни»
Тімоті Снайдер
Зал післявоєнної зруйнованої вулиці 

Коротка екскурсія по музею

В основі експозиції – історична хронологія. Перші зали присвячені виникненню трьох тоталітарних режимів: це три кімнати, по середині бюст засновника режиму (Ленін, Муссоліні та Гітлер) з розвішаною на стінах політичною пропагандою, військовими формами та прикладами формування в цих суспільствах уявлення про «ворогів». 
Зал присвячений пропаганді в фашистській Італії
Далі відвідувач опиняється на польській вулиці 1930-х років, з магазинами, перукарнями та кінотеатром. Вулиця має характерну для того періоду назву: Маршала Пілсудського. Далі поступово йдучи по залах можна помітити збільшення градусу напруги в міжнародних відносинах: Маньчжурія, Австрія, Чехословаччина…
Вулиця 1930-х років
Цікавим є те, що на одному зі стендів показано, що Польща теж отримала своє після Мюнхенського зговору. Це колишній регіон Чехословаччини Шльонськ. Ці достатньо сміливо: говорити гірку, але правду про свою причетність до злочинів.
В одному із залів розміщено велику карту та якій подано лінію розділів Польщі з підписами Сталіна та Ріббентропа. Через весь зал проходить лінія по обидва боки якої написано міста, які увійшли до складу СССР та Третього Рейху. 
Зал Пакта "Про ненапад"
Також є зал присвячений радянізації Західної України та Західної Білорусії, в кінці якого є радянський кінозал, де можна подивитися сюжет про 1939-1940 роки в Європі.
Куточок радянської влади
Далі зали про початок війни, окупаційний режим, остарбайтерів та Холокост. До цієї групи залів веде великий напис: «TEROR». Частина залів присвячена «Руху Опору», там стоїть напис «OPOR». Окремі зали присвячені житті в окупації (наприклад, під час блокади Ленінграда).
Стенд присвячений радянським партизанам

Вагон для депортації населення


Нашивка "Ост Арбайтер" (працівник зі Сходу)
Валізи в'язнів концтаборів

Маленький зал присвячено розшифрування коду «Енігми». Окремо варто відзначити зал зі зруйнованою вулицею наприкінці війни. Це та сама вулиця, яка була на початку екскурсії.
 Наприкінці експозиції наголошується на тому, що хоча війну закінчили, але світ не став безпечнішим: впала залізна завіса. Наприкінці «аудіогід» задає дуже важливе питання: «Невже Друга світова війна нас нічому не навчила?»

Особливості музею

  • Музей дуже сучасний. Документи можна продивитися на планшетах, свідчення очевидців прослухати. Майже у кожному залі екрани, на яких підібрано хронічку. Інтерактивні карти. Електронні архіви. І навіть можливість перевірити свої знання у вікторині.
  • Використовується технологія «присутності». Якщо зал про «підпілля», то все виглядає так, ніби кімната дійсно десь під землею, а якщо про окупаційний режим, то посередині стоїть реальний товарний вагон, в якому перевозили людей. Відвідувач не просто дивиться на експонати через вітрину, він ніби використовує машину часу.
  • Немає звичної для українських музеїв банальної «виставки заради виставки». Всі зали, всі експонати пов’язані. Якщо демонструється зброя, то найважливіша, якщо повсякденність солдатів, то тільки найцікавіше.
  • Наявність місць для відпочинку. У самій будівлі є кафе, ресторан зверху та магазин. В музеї ж дуже багато зон, де відвідувач може просто сісти і відпочити, подивитися відео сюжети, почитати газети, або просто сісти і подумати.


Вартість білетів: 23 злотих вхідний білет + 5 злотих аудіо гід. Він є російською. Можна і не брати, але тоді можна пропустити деталі і втратити сюжетну лінію експозиції музею.

Немає коментарів:

Дописати коментар